tütsü kullanımı nasıl

Tütsü Kullanımı Nasıl Olmalı? Tütsü Nasıl Kullanılır?

Tütsü kullanımı merak edilen deneyimlerden biridir. Tütsü genel olarak özel kokulu ağaç parçaları, farklı özelliklerdeki otların doğrudan veya dolaylı olarak ateş ile temas etmesi ile ortaya çıkan güzel kokulara denmektedir. İlk tütsünün ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı bilinmese de çok farklı inanışlarda ve kültürlerde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde tütsü ortamdaki kötü kokuları gidermek için kullanılır. Bunun yanında yoga ve meditasyon yaparken odaklanmak, çizim veya tasarım yaparken konsantre olmak için tercih edilebilir. Yüzyıllarca yıl önce ise ruhani bir boyutta kullanılan tütsü özellikle çok tanrılı dinlerde gerçekleştirilen ritüel ve ayinlerin vazgeçilmez bir parçaydı.

Tütsü Hakkında Genel Bilgiler

Pek çok form ve aromaya sahip olan tütsüler çubuk, burgu, spiral, ağaç, demet, koni şeklinde olabilirler. Kullanmadan önce mutlaka dikkat etmeniz gereken konu şekli veya aromasından önce doğallığı olmalıdır. Tütsünüzü formu ne olursa olsun yaktığınız andan itibaren bitinceye kadar yanıyorsa barut, kömür tozu ve farklı kimyasal maddeler eklenmiştir. Kısa vadede etkisi gözülmesede kimyasal solumak akciğer kanseri gibi çok ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Doğal tütsüler ise genelde demet ve ağaç tütsü formatında bulunur. Hello Minaste olarak ürettiğimiz bütün tütsüler doğadan ve doğaldır. Bu sebeple 2-3 dakika yandıktan sonra kendiliğinden söner.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

Tütsü kullanımı için nelere ihtiyacınız var? Yeni başlayanlar için genelde adaçayı veya lavanta kokusu önerilir. Farklı yabani otlar, ağaç reçineleri ve ağaç parçaları doğal tütsü olarak kullanılabilir. (Üzerlik otu, karabaş otu, kekik, ardıç, günlük, sığla reçinesi, buhur, öd ağacı, Palo Santo tütsü vb.)

  • Isıya dayanıklı yanmaz bir kap
  • Balmumu mum, kibrit veya çakmak
  • Demet veya ağaç tütsü
ağaç tütsü nedir
ağaç tütsü nedir?

Tütsü Nasıl Yakılır?

Öncelikle, çocuk ve evcil hayvanların ulaşamayacağı yerlerde kullandığınıza emin olun. Tütsüyü direk solumaktan kaçının. Tütsüleme sırasında veya sonrasında odanızı havalandırabilirsiniz. Tütsü kullanımı tamamen sizin ihtiyacınıza göre ayarlanmalıdır.

Demet tütsü için:

Tütsü demetinin üzerindeki ipleri çıkartmadan balmumu mum veya çakmak yardımıyla hafifçe yakın. Alev almadığından emin olun ve ortalama 1-2 dakika yandıktan sonra demetin kendi kendine sönmesini bekleyebilir veya tüten kısmı bir tablaya bastırarak söndürebilirsiniz. Tablaya koyacağınız kaya tuzu veya kum, demettin daha rahat sönmesini sağlayacaktır.

Ağaç Tütsü İçin:

Ağaç çubuğu ucu aşağı bakacak şekilde balmumu mum veya çakmak yardımıyla 30 saniye boyunca yakın. Bir alev oluşmasına izin verdikten sonra üfleyerek söndürün. Çubuğunuz 1 – 1,5 dakika boyunca tütecektir. Bu işlemi dileğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.

palo santo tütsüsü
Palo Santo Tütsüsü

Tütsü Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

Yaşam alanınızı, bedeninizi veya eşyalarınızı tütsülüleme sıklığı ile ilgili katı kurallar yok. Her gün yaptığınız aktivitelerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer yeni başlıyorsanız ve her hafta mı her gün mü kullanmalıyım gibi sorularınız varsa sezgilerinize güvenin. Özellikle hayatınızda stes ya da endişenin arttığını hissediyorsanız tütsü yakmak iyi bir rahatlama yöntemi olabilir. Tütsü kullanımı için havalandırması kolay yerleri tercih etmelisiniz.

Negatif Enerjilerden Arınmak İçin Ev Nasıl Tütsülenmeli?

Evi tütsülemeye her zaman eve giriş kapısından başlamanız önerilir. Sebebi ise negatif enerji, olumsuzluklar, nazarın her zaman dışarıdan haneye geldiğine dair eski bir inançtır. Kapı önünde tütsünüzü yaktıktan sonra evin içerisinde saat yönünde dönerek tüm odaları dolaşın. Dumanın dolap içleri ve köşeleri gibi atıl alanlara da girdiğinden emin olun. Merdiven varsa, aşağı veya yukarı giderek saat yönünde ilerlemeye devam edebilirsiniz. Tekrar başladığınız noktaya gelene kadar saat yönünde ilerlemeye devam edin. Aynı noktaya geldiğinizde ise evrene güzel enerjilerinizi ve niyetlerinizi yollayarak bitirebilirsiniz. Ritüel bittiğinde elinizde kalan külleri dökmeyin. Pencere pervazına koyun ya da savurunki topladığı negatif enerjiyle birlikte uçup gitsin. Ancak yaşam alanınıza kül gelmemesine, tamamen mekanın dışına çıkmasına dikkat edin.

Negatif enerjilerden arınmak için mekan tütsüleme yıllık olarak yapılabilir. Dilerseniz yeni bir eve taşınırken veya her yeni ay zamanında yapabilirsiniz.

bakır el yapımı tütsülük
bakır el yapımı tütsülük

Bu şekilde belirli bir alanda dolaşmaya “tavaf etme” denir. Antik kültürlerde bir alanı daha kutsal kılmak için yüzyıllardır yapılan bir uygulamadır. Eğer bu uygulama sizin için uygunsa, negatif enerjileri uzaklaştırmak için dumanı gezdirirken bir dua veya mantra söyleyebilirsiniz. Örneğin, Şefkat Mantrası olan Tibet Budist Mantrası size eşlik edebilir. “Om Mani Padme Hum” Bu benim için çok karmaşık daha kolay birşeyler yok mu derseniz; içinizde ve mekanda hissettiğiniz sıkıntının, negatif enerjinin tütsü dumanıyla beraber hem sizi hem de mekanı terk ettiğini düşünebilirsiniz.

Negatif Enerjilerden Arınmak İçin Beden Nasıl Tütsülenmeli?

Bedeninizi ve ruhunuzu arındımak için yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz ancak odak noktanız mekan yerine bedeniniz olmalı. Başlamadan önce vüdunuzun en çok hangi bölgesinde negatif enerji toplandığını teşhis etmek için durun ve yavaşça bedeninizi dinleyin. Mesela çok sık konuşmanız gereken bir iş yapıyorsanız boğazınıza veya sık sık tokalaşıyorsanız ellerinize yoğunlaşabilirsiniz. Yine de dumanı direk ve yoğun bir şekilde solumadığınıza, tütsüyü vücudunuzdan güvenli bir mesafede uzak tutuğunuza ve uzun saçlı iseniz saçlarınızı topladığınıza emin olun.

Vücudunuzu T formatına getirip, tütsünün bedeninizden bir kol mesafesi kadar uzak olduğundan emin olun. Bu ritüleli kendiniz yapabilri veya bir başkasından destek alabilirsiniz. Ayaklarınızdan başlayarak yukarı doğru tütsüleme işemini gerçekleştirin. Size eşlik eden biri varsa gözleriniz kapalı bir şekilde duman ile tüm negatif enerjilerin bedeniniz ve ruhunuzdan uzaklaştığını hayal edebilirsiniz.

Doğru Tütsü Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğada her bitkinin kendine has bir özelliği ve kokusu bulunmaktadır. Örneğin; lavanta sakinleştirme, yatıştırma gibi özelliklere sahipken; adaçayı antiseptik ve antiviral özellikler taşır; üzerlik otu ise nazardan ve düşük frekanslı enerjiden korur. Siz de kendi ihtiyacınızı ve niyetinizi doğru belirleyerek tütsü seçimi yapabilirsiniz. Aşk, nazar, sağlık, bereket gibi niyetleriniz için farklı tütsü karışımları tercih edebilir veya geleneksel yöntemlerden ilerleyerek Palo Santo, Adaçayı, Lavanta tercih edebilirsiniz.

doğal tütsüler
doğal tütsüler
Ücretsiz Kargo

500 TL ve üzeri siparişlerinizde kargo ücretsiz!

30 Gün İçinde İade

Ürününüzden memnun kalmazsanız paranız iade.

1. Kalite Ürünler

Sadece yüksek kaliteli ürünler satıyoruz.

100% Güvenli Alışveriş

Kredi kartı bilgileriniz sizinle bankanız arasında.