Çakra dendiği zaman aklınıza birçok şey gelebilir. Meditasyon uygulamaları, enerji çalışmaları veya duygusal iyileşme söz konusu olduğunda çakralara sık sık başvurulduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur. Bununla birlikte, çakra kavramını kafa karıştırıcı hatta korkutucu bulan birçok insandan birisi olabilirsiniz. Çakraların nasıl çalıştıklarını veya onlardan nasıl yararlanabileceğinizi anlamak için usta bir şifacı olmanıza gerek yok. Sadece nasıl çalıştıkları ve benzersiz enerjilerinin hayatınızı nasıl etkileyebileceğine dair temel bir anlayışa ihtiyacınız var. Çakranın konseptini ve hayatınızda nasıl bir yeri olacağını keşfetmek için okumaya devam edin!
Yazıda Neler Var?
Çakra Nedir?
Çakra kelimesi, Sanskritçe’de “tekerlek” veya “daire” anlamına gelir ve vücuttaki farklı enerji merkezlerini temsil etmektedir. Başınızın üstünden başlar ve omurganızın hemen altında biter. Duygusal ve fiziksel refahımızı etkileyen sinir demetlerine, ana organlara ve bedenimizin enerji alanlarına karşılık geldiklerinden, “açık” ve hizalı kalması gereken enerji diskleri oldukları düşünülmektedir. Çakralarınız senkronize olmadığında veya engellendiğinde, fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal sağlığınızı olumsuz yönde etkilenebilir.
Çakra Felsefesi Nereden Çıktı?
Çakra sistemi Vedas adı verilen ve bilinen en eski metinde M.Ö. 1500-500 yılları arasında Hindistan’da ortaya çıktı. Hinduizm’in temel fikirlerinin ve felsefi kavramlarının çoğunu içeren eski Sanskrit metinleri olan Upanishads’ta bulunabilir. Alt çakralar, fiziksel benlik ve hayatta kalma ile ilişkili temel içgüdüleri yönetir. Yüksek çakralar ise düşünce ve bilinçle bağlantılı zihinsel özellikleri ve duyguları kontrol eder. Alt ve üst çakraları birbirine bağlayan ve hem fiziksel hem de duygusal yönleri birbirine bağlayan kalptir.
Vücudumuzda Kaç Ana Çakra Var?
Vücudumuzda yedi ana çakra bulunur. Başın üstünden başlayıp, omurların sonuna kadar devam eden çakralar yukarıdan aşağıya şu şekildedir:
- Taç çakra (Tepe çakrası)
- Üçüncü göz çakrası (Alın çakrası)
- Boğaz çakrası
- Kalp çakrası
- Solar Plexus çakrası (Solar Çakra)
- Sakral çakra
- Kök çakra
Minör / Mini Çakra Nedir?
Minör çakralar, yedi ana çakranın güçlü ve enerjik akupunktur noktaları veya yansıyan noktalarıdır. Felsefe olarak ana çakralarla benzer özelliklere sahiptirler ve bedenimize geniş bir enerji akışı sağlarlar.
Vücudumuzda Kaç Minör – Mini Çakra Var?
Vücudun her yerinde bulunan 21 minör çakra vardır. Bunlar kulak, omuz, göbek, kasık, dirsek, diz, el ve ayağa karşılık gelen 10 çift taraflı mini çakralar olarak sınıflandırılır. Yaklaşık 7 cm çapında olan minör çakralar, vücuttan yaklaşık 2 cm uzaklıktadır.
- Kulakların önünde, çene kemiklerinin birleştiği yere çok yakın iki tane,
- İki göğüsün hemen üzerinde iki tane,
- Her avuç içinde ve ayakların her tabanında bulunan iki tane,
- Gözlerin hemen arkasında ikişer tane,
- Üreme organlarına bağlı iki tane,
- Karaciğere yakın ve mideye bağlı bir tane,
- Dalağa bağlı iki tane,
- Dizlerin hemen arkasında iki tane,
- Timus bezine yakın bir tane, solar pleksus’a yakın olan bir tane vardır.
Çakraların Dengesi Bozulursa Ne Olur?
Çakralarınız siz farkına bile varmadan yanlış hizalanmış veya tıkanmış olabilir. Bir tıkanıklığınız olduğunda, yaşam enerjisinin vücuda ve çakralara serbest akışı engellenir. Bir veya daha fazla çakra diğerlerine kıyasla daha az aktif veya aşırı aktif olduğunda da bir dengesizlik veya yanlış hizalama olabilir. Bu, sağlığınızda, duygularınızda, düşüncelerinizde, ruhunuzda ve genel olarak yaşamınızda küçük ila büyük rahatsızlıklara neden olur.
Dengeli Bir Çakraya Sahip Olanlarda Görülen 7 Özellik
- Dengeli bir çakra sistemine sahip bir kişi yaratıcı bir şekilde aktiftir.
- Güçlü bir öz değer duygusuna sahiptir.
- Dünyada bir şeyleri gerçekleştirme, hayallerinin peşinden gitme istediği ve arzusu vardır.
- İnsanlarla sağlıklı ve dengeli ilişkiler sürdürmede de hiçbir zorluk yaşamaz.
- Doğayla sağlam bir bağlantısı vardır.
- Sezgileri çok aktiftir ve zekasını daha üst düzeyde kullanabilir.
- Daha büyük bir amaca ve daha yüksek bir güce olan bağlantısını fark eder ve evrensel yaşam enerjisini hisseder.
Reiki ve Çakraların İlişkisi
Reiki Nedir?
Reiki, Japonya’da ortaya çıkan ve Budist bir keşiş olan Mikao Usui tarafından keşfedilen bir enerji şifa şeklidir. Usui, her insandan akan evrensel yaşam enerjisini nasıl hissedip yönlendireceğine dair çalışmalar yaptı. Reiki, enerji merkezlerinin Ki adı verilen veya orijinal Japon geleneğinde tanden olarak adlandırılan yaşam enerjisinin tüm bedende hareket etmesine izin verdiği kavramını kullanır. Günümüzde reiki uygulayıcıları, tanden sistemi yerine çakra sistemini kullanmaktadır.
Reiki’de Çakralar Nasıl Kullanılır?
İnsan vücuduna doğru bir enerji haritası sağlaması ve şifacıların enerjilerini en çok ihtiyaç duyulan yere odaklamalarını kolaylaştırdığı için Reiki’de çakralar kullanılmaktadır. Çakra sistemine çok aşina olan bir Reiki uygulayıcısı, bir tıkanıklığın nerede meydana geldiğini keşfetmek ve enerjisini bunu iyileştirmeye odaklamak için kişinin duygusal semptomlarını kullanabilir.
Çakralar ve Anlamları
Taç Çakra (Sahasrara) Nedir? Ne işe yarar?
Taç çakra, anlayış ve maneviyatı yönetir. En yukarıda olan çakradır, bu yüzden ruhla bağlantınızı belirler. “Bin Yapraklı Lotus” çakrası olarak da bilinir. Bu çakra sevdiğiniz hayatı yaratmanızda size yardımcı olur. Huzur ve mutluluğa ulaşmanızdan sorumludur.
Nerede bulunur? Başın tepesinde bulunur. Deri, serebral korteks ve üst kafatası ile ilişkilidir ve epifiz beziyle glandüler bir bağlantısı vardır.
Hangi renkle ilişkilendirilir? Menekşe, Altın veya Beyaz
Neyi temsil eder? Düşünce, kozmik enerji
Taç Çakra Dengelenmesi Neden Önemlidir?
Taç çakra yanlış hizalandığında, bozulduğunda veya dengesizleştiğinde, dünyanın güzelliğini görememenize veya hayatınızın özel anlarındı kaçırmanıza neden olacaktır. Ruhsal olarak sürüklenmiş hissedecek ve depresyon belirtileri yaşayacaksınız. Ayrıca yaşama dair heyecanınızın ve motivasyonunuzun azaldığını da fark edeceksiniz. Tıkalı bir taç çakra ayrıca beden, zihin ve ruhta sürekli tükenmeye, aidiyet hissinde kayba ve kendini gerçekleştirememe hissine neden olabilir. Sağlıklı bir taç çakra ile günlük yaşamdaki mucizeleri görebilir, daha huzurlu bir hayat sürebilirsiniz.
Üçüncü Göz Çakrası (Alın Çakrası, Ajna) Nedir? Ne İşe Yarar?
Üçüncü göz çakrası muhakeme ve sezgiyi yönetir. Düzgün çalıştığında güçlü bir enerji kaynağıdır çünkü daha büyük resme bakma becerinizi geliştirir. Aynı zamanda sezginizi geliştirir ve evren ile uyumunuzu fark etmenizi sağlar.
Nerede bulunur? Kaşın ortasında bulunur. Kafatasının tabanı ve gözlerle ilişkilidir, hipofiz bezleriyle bağlantısı vardır.
Hangi renkle ilişkilendirilir? İndigo mavisi
Neyi temsil eder? Duyusal algı, ışık ve telepatik enerji
Üçüncü Göz (Alın Çakrası) Çakrasının Dengelenmesi Neden Önemlidir?
Üçüncü göz çakrası yanlış hizalandığında, bozulduğunda veya dengesizleştiğinde yaşamak için mücadele etme isteğini kaybedersiniz. Yaptığınız şeylerin anlamsız olduğunu düşünüp, çabalarınızı önemsiz hissedebilirsiniz. Bir tür psikolojik felç olarak tanımlanan nu durumda, yeni şeyler öğrenmekten kaçar, kendinizi beceriksiz hissedebilirsiniz. Dengeli bir üçüncü göz çakrası ile hayatta gerçekten önemli olan şeylere odaklanabilirsiniz. Gelişen sezgileriniz ile arzu ve isteklerinizi daha net belirleyip, hedeflerinize ulaşmak için gerekenleri kolayca planlayıp hayata geçirebilirsiniz.
Boğaz Çakrası (Vishuddha) Nedir? Ne İşe Yarar?
Boğaz çakrası iletişimi yönetir. Kendinizi ifade etmenizi sağlar ve kendinizi dünyaya nasıl aktaracağınızı etkiler. Açıklığınız, dürüstlüğünüz, ihtiyaçlarınız ve arzularınıza sahip çıkmanıza yardımcı olur.
Nerede bulur? Boğazın ortasında, boyun tabanında merkezi olarak bulunur. Boyun, ağız, dişler, burun, kulaklar ve boğaz gibi diğer vücut parçalarıyla ilişkilidir. Tiroid ve paratiroid ile glandüler bir bağlantısı vardır.
Hangi renkle ilişkilendirilir? Mavi
Neyi temsil eder?: İfade, iletişim
Boğaz Çakrasının Dengelenmesi Neden Önemlidir?
Tıkanmış bir boğaz çakrası, söylemek istediklerinizi ifade etme sürecinde zorluk yaratacaktır. Saklamak bile istemediğiniz bir sırrın içinde kalmış gibi hissedeceksiniz. İnsanların söylediklerinizi umursamadıklarını, düşüncelerinizi bilmek istemediklerini düşünebilirsiniz. Boğaz çakrası çok uyarıldığında ise aşırı konuşkan, kendini beğenmiş ve kibirli birisi olma eğilimiz de olabilir. Etkili bir iletişimci olmak için boğaz çakranızın dengede olması gerekir. Gerçeği düşünmeden veya incitmeden aktarabilirsiniz. Boğaz çakranız dengede olduğu sürece sahip olduklarınızdan memnun olmaya ve kendinizi huzurlu hissetmeye başlayacaksınız.
Kalp Çakrası (Anahata) Nedir? Ne İşe Yarar?
Kalp çakrası, sevgiyi, şefkati ve bağışlamayı yönetir. Her tür ve biçimdeki sevme, affetme ve nazik olma yeteneğinizle yakından bağlantılıdır. Genellikle bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu birbirine bağlayan bir köprü olarak tanımlanır.
Nerede bulunur? Doğrudan kalbin üzerinde, göğsün merkezinde bulunur. Akciğerler ve dolaşım sistemi ile ilişkilidir ve timüs ile glandüler bir bağlantısı vardır.
Hangi renkle ilişkilendirilir? Yeşil
Neyi temsil eder? Hava
Kalp Çakrasının Dengelenmesi Neden Önemlidir?
Kalp çakrası engellendiğinde veya dengesiz olduğunda, diğer insanlarla ilişki kurmakta zorlanabilirsiniz. Kendinizi hoşnutsuz ve huzursuz hissedecek, reddedilmekten korkacak ve kendinize acıkmak için çok fazla zaman harcayacaksınız. Kalp çakrası dengelenmezse aşırı derece dramatik veya sahiplenici olup, duygusal açlık yaşayabilirsiniz..Bununla birlikte, Kalp çakrası olması gerektiği gibi işlediğinde, başkalarına karşı daha şefkatli ve sempatik olacaksınız. Ayrıca hayatınızda çok çaba harcamadan huzur ve memnuniyet bulacaksınız. Duygularınızı tam olarak hissedebilecek ve onları bilişsel düzeyde daha iyi anlayacak ve kucaklayacaksınız.
Solar Plexus Çakrası (Solar Çakra, Manipura) Nedir? Ne İşe Yarar?
Solar pleksus çakrası kişisel gücünüzü yönetir. Öz saygı, kararlılık ve özerklik ile ilişkilidir. Bu çakra ile her şey yolunda gittiğinde, önünüzde hayata dair net bir yol çizer ve keyfini çıkarırsınız. Ayrıca başarıya ulaşmak için ne yapılması gerektiğini bilerek, daha bağımsız, özgür ve aklınıza koyduğunuzu başaracak enerjiye sahio olabilirsiniz.
Nerede bulunur? Solar pleksus çakrası mide bölgesinde bulunur. Karnın üst kısmında, göbek deliği ile göğüs kemiğinin tabanı arasındadır. Kaslar ve sindirim sistemi ile ilişkilidir ve böbrek üstü bezleri ve pankreas ile glandüler bir bağlantısı vardır.
Hangi renkle ilişkilendirilir: Sarı
Neyi temsil eder? Ateş
Solar Plexus Çakrasının Dengelenmesi Neden Önemlidir?
Solar Plexus çakrası engellendiğinde veya dengesiz olduğunda, güveniniz etkilenecektir. Benlik saygısı ile ilgili sorunlar yaşayacak, yeterince iyi olmadığınıza dair düşüncelere dalacaksınız. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü veya ne söylediği konusunda daha fazla endişeleneceksiniz. Ayrıca yalnız kalmaktan daha fazla korkarak daha fazla şey için endişelenebilirsiniz. Dengeleme çalışmalarını abartarak çok fazla yaparsanız, daha yargılayıcı ve kontrolcü olabilirsiniz. Solar pleksus çakranız üzerinde çalıştığınızda ve denge sağlandığında, daha spontane olacaksınız, ancak pozitif ve sorumlu bir şekilde. Kendinize ve başkalarına da daha fazla saygı duyacaksınız.
Sakral Çakra (Svadhishthana) Nedir? Ne İşe Yarar?
Sakral çakra, yaratıcı enerjilerinizden sorumludur. Sadece sanatsal uğraşlarınızla ve hayal gücünüzle değil, aynı zamanda cinselliğinizle ve yaşamınızda gerekli değişiklikleri yapma yeteneğinizle de ilişkilidir. Arzularınızı ve duygularınızı yönetir.
Nerede bulunur? Karnın ortasında, göbek deliğinin sadece birkaç cm altında bulunur. Rahim, dolaşım sistemi, mesane ve üreme organları ile ilişkisi bulunur. Ayrıca yumurtalıklarla glandüler bir bağlantısı vardır.
Hangi renkle ilişkilendirilir? Turuncu
Neyi temsil eder? Su
Sakral Çakra Dengelenmesi Neden Önemlidir?
Sakral çakra engellendiğinde veya dengesiz olduğunda sıkılmış, huzursuz, motivasyonsuz veya ilhamsız hissedersiniz. Değişime karşı korkar veya dirençli olursunuz. Cinsel hayatınızda isteksizlikler, gerçekten kaçma, aşırı hassas olma ve tatminsizlik oluşabilir. Yeteneklerinizden şüphe duyacağınız anlar yaşayabilirsiniz. Dengeli bir sakral çakra, dünyaya ve sizi mutlu eden her şeye daha fazla uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca daha etkileyici, yaratıcı ve güvenilir olacaksınız.
Kök Çakra (Muladhara) Nedir? Ne İşe Yarar?
Kök çakra, yaşam yolculuğunuzda size bir güvenlik ve emniyet hissi verecektir. Fiziksel güvenliğinizi ve fiziksel ihtiyaçlarınızı yönetir. Dengeli olduğunda, kendinizi sağlıklı ve topraklanmış hissedersiniz. Dünyevi yolculuğunuzu yaparken güvenlik ve emniyet duygunuzdan sorumludur.
Nerede bulunur? Omurganın dibinde, pelvik taban ve ilk üç omurda yer alır. Adrenal bezlerle, kemiklerle ve iskelet yapısıyla ilişkilidir. Omurga, bacaklar, kalçalar, mesane ve böbrekler de bu çakra ile ilgilidir.
Hangi renkle ilişkilendirilir? Kırmızı
Neyi temsil eder? Dünya
Kök Çakra Dengelenmesi Neden Önemlidir?
Kök çakra dengesizleştiğinde veya engellendiğinde, duygusal olarak muhtaç hale gelebilirsiniz. Düşük benlik saygısı ve kendine zarar verici davranış eğilimi ile korkutucu veya talepkar da olabilirsiniz. Engellenen bir kök çakrası ayrıca kendinizi tehdit altında, endişeli veya panik hissetmenize neden olur. Bu endişe aynı zamanda düşüncelerinize de nüfuz edecek ve hayatınızdaki her şey hakkında birdenbire güvensiz hissetmenize neden olacaktır. Dengeli bir kök çakra ile, endişelerinizi ortadan kaldırarak daha huzurlu ve ferah bir yaşama kavuşabilirsiniz. Aynı zamanda iş ve kişisel yaşamınızdaki konsantrasyonunuz da artacak.
Çakralar ve enerji çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için diğer blog yazılarımızı incelemeyi unutmayın. Ritüel ve spritüal uygulamalar ile ilgileniyorsanız ve düzenli bilgilenmek isterseniz, #minasteşeyler etiketi ile paylaştığımız içerikleri ve Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.