Yazıda Neler Var?
Buhurdanlık Nedir?
Buhurdanlık nedir diye merak ediyorsanız, en basit anlatımı ile buhurdanlık; özbakım için düşük çaba gerektiren aromaterapi tamamlayıcıdır. Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar hava veya vücut yoluyla tüketilebilir. Buhurdanlık ise aromaterapi uçucu yağlarını hava ile tüketmenin en pratik ve geleneksel yöntemlerinden biri. Gündelik hayatınızda buhurdanlık kullanarak, evinizi daha rahat nefes alabileceğiniz bir ortama dönüştürmeniz mümkün olacak. Buhurdanlığa koyacağınız uçucu yağ, ısının etkisi ile daha küçük modeküllere ayrılarak hoş ve sakinleştirici bir hava yaratacaktır. Buhurdanlık ile uçucu yağ kullandığınız zaman, yağ partilülleri odaya eşit olarak yayılacaktır.
Buhurdanlık Ne İşe Yarar?
Buhurdanlık, uçucu yağların kullanımını kolaylaştıran bir objedir. Ateşe dayanıklı farklı materyallerden yapılan buhurdanlıklar en basit ifade ile uçucu yağların yaşam alanınıza eşit olarka yayılmasını sağlar. Osmanlı’da camiilerde oluşan ayak kokularını temizlemek için kullanılan buhurdanlıklar günümüzde stresten uzaklaşmak, rahatlamak ve evin havasını değiştirmek için kullanılır. Özellikle bir çok model ve renk alternatifi bulunan buhurdanlıkları alırken dikkat etmeniz gerekenleri yazının devamında bulacaksınız.
Buhurdanlık Kullanırken Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?
- Buhurdanlık (Isınmaz bir malzemeden tercih edin)
- Aromaterapi uçucu yağı (Tercih ettiğiniz herhangi bir yağ olabilir)
- Su
- Tealight mum (Doğal mum olmasına dikkat edin)
- Çakmak veya kibrit
Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?
Genellikle ısıya dayanıklı seramikten yapılan buhurdanlıklar, iki parça veya tek parça olabilir. İçerisine su ve uçucu yağı koyabileceğiniz bir haznesi ve tealight mumu yerleştirebileceğiniz bir mumluk alanı bulunur. Buhurdanlığın su haznesine taşmayacak şekilde su koyduktan sonra, tercih ettiğiniz uçucu yağdan 3-4 damla sıkın. Daha sonra tealight mumu yakarak buhurdanlığın mum haznesine yerleştirin. Daha hızlı sonuç olmak için sıcak su tercih edebilirsiniz ancak soğuk suyun mum ısısı ile buharlaşması daha uzun süreli bir etki yaratacaktır. Buhurdanlığınız ısınacağı için kullanım bitince bir süre soğumasını beklemeyi unutmayın.
Buhurdanlık Yağı Nasıl Seçilir?
Buhurdanlığı kullanırken kullandığınız yağın uçucu yağ olduğundan emin olun. Aromaterapi uçucu yağları, bitkilerin özsularını çıkartmak için buhar distilasyonu ile elde edilir. Bu sebeple uçucu yağlar oldukça güçlü bir yapıya sahiptir, birkaç damlası bile çoğu zaman kullanım için yeterli olur. Buhurdanlıkta kullanacağınız uçucu yağı seçerken niyetiniz önemlidir.
Örneğin; derin ve rahat bir uyku çekmek istiyorsanız lavanta uçucu yağını ya da odaklanma ve konsantrasyonunuzu artırmak istiyorsanız biberiye veya kekik uçucu yağını tercih edebilirsiniz. Buhurdanlık kullanmanın en güzel yanlarından birisi de kendine özgü karışımları yapabilecek özgürlüğe sahip olmanız, dilediğiniz uçucu yağları karıştırarak özgün kokular da elde edebilirsiniz.
Buhurdanlıkta Kullanılabilecek Aromaterapi Yağları Nelerdir?
Buhurdanlıkta tüm uçucu yağları kullanabilirsiniz. Aromaterapi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için Aromaterapi Nedir? Aromaterapi Yağları Nelerdir? adlı blog yazımızı da inceleyebilirsiniz. Amerika Ulusal Aromaterapi Derneği‘ne göre, en popüler ve en faydalı uçucu yağlar şu şekildedir:
- Adaçayı uçucu yağı
- Lavanta uçucu yağı
- Okaliptüs uçucu yağı
- Ardıç uçucu yağı
- Kekik uçucu yağı
- Rezene uçucu yağı
- Limon uçucu yağı
- Ylang ylang yağı
- Paçuli uçucu yağı
- Biberiye uçucu yağı
- Nane uçucu yağı
Buhurdanlık Nasıl Temizlenir?
Her kullanımdan sonra buhurdanlığınızı düzenli temizlemenize gerek yoktur. Eğer haznesinde su kaldıysa, dökülmesini engellemek için boşaltmanız yeterli olacaktır. Çoğu zaman bir önceki yağdan kalan notaları birleştirmek aromaterapi açısından güzel bir deneyim sunar. Eğer farklı uçucu yağların kokularının karışmasını istemiyorsanız doğal bir sabun ile yıkap nazikçe kurulayabilirsiniz. Buhurdanlıkta kimyasal kalıntı kalmasını istemiyorsanız deterjan ile yıkamanızı veya bulaşık makinasına atmanızı önermiyoruz.
Buhurdanlık Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?
- Evinizde veya çalışma alanınızda buhurdanlık kullandığınız zaman kendinizi bir kaplıcada veya spa salonunda hissedebilirsiniz. Belirli bir uçucu yağa kısa süreli maruz kaldığınızda baş ağrısı, boğaz ağrısı veya nefes darlığı gibi herhangi bir tepki göstermediyseniz, buhurdanlığı daha uzun sürelerde ve sıklıkla kullanabilirsiniz. Bununla beraber herhangi bir sağlık endişeniz varsa, buhurdanlık kullanmadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.
- Buhurdanlığı kullanırken koku yoğunluğunu artırmak için kullandığınız yağın miktarını artırmayın, uçucu yağ kullanımlarında doz çok önemlidir. Eğer yaşam alanınızda yeterince yoğunluğa ulaşamadığınızı düşünüyorsanız farklı noktalarda birden fazla buhurdanlık yakabilirsiniz.
- Buhurdanlığı yaktığınız mumun parafin, paraben gibi kimyasallar içermediğine emin olun. Doğal mumların içinde en çok tercih edilen mumlar, balmumu mumlar ve soya mumlarıdır. Buhurdanlıkla kullanılabilecek tealight mum modellerini buradan incelebilirsiniz.
- Buhurdanlığı kullanırken mumu akmayacak veya devrilmeyecek şekilde yerleştirdiğinize emin olun. Buhurdanlığın bir süre sonra ısındığını unutmayın, kullanmayı bitirdiğinizde tutarken dikkatli olun. Ayrıca evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak, kolay alev alabilen eşyalardan korunaklı şekilde kullanmanızı öneririz.
En Çok Tercih Edilen Buhurdanlık Modelleri Nelerdir?
Buhurdanlıklar genelde seramik malzemeden üretilir. Bazen cam, ahşap, metal malzemeler ile üretilmiş buhurdanlıklara da rastlayabilirsiniz. Buhurdanlık modelini seçerken kişisel zevkiniz haricinde, mum ve su haznesi boyutlarına dikkat edebilir ayrıca kolay temizlenebilir olmasını göz önünde bulundurabilirsiniz.
Farklı buhurdanlık modelleri, aromaterapi setleri ve uçucu yağlar için tıklayın.
Buhurdanlıkla İlgili Bilmeniz Gereken 10 Şey
- Buhurdanlık kelimesi “Buhurdan”dan türemiştir. Buhur Farsça’da tütsü anlamına gelir ve buhurdan ise tütsü yakılan kap demektir. Farsçada -dan eki, Türkçe -lik/luk eki ile aynı anlama gelir. Bir başka deyişle doğru kullanımı buhurdan olsa da halk arasında buhurdanlık olarak anlandırılır.
- Buhurdanlık kullanımı antik dönemlere kadar uzanır. Hem ritüellerde hem de farklı ayinlerde kullanılan buhurdanlıkların en güzellerini ise “Anadolu Medeniyetler Müzesi“nde inceleyebilirsiniz.
- Buhurdanlık yağı olarak en çok tercih edilen uçucu yağlar lavanta yağı, nane yağı ve adaçayı yağıdır.
- Kendi zevklerinize göre kullandığınız yağları karıştırabilir ve özel karışımınızı elde edebilirsiniz.
- Buhurdanlığınızı kullandıktan sonra temizlerseniz birikten suda bakteri oluşumunu önlemiş olursunuz.
- Buhurdanlık ve yağ seçimi kadar buhurdanlık mumu seçimi de önemlidir. Parafin veya kimyasal içermeyen mumları tercih ederek yağların gerçek gücünü ortaya çıkarabilirsiniz.
- Kendinizi stresli, uykusuz, gergin hissettiğiniz zamanlarda kullanabilirsiniz.
- Koku yoğunluğunu artırmak için uçucu yağ oranını artırmak yerine buhudanlık sayısını artırmalısınız. Böylece uçucu yağ havada sizi rahatsız etmeden yayılabilir.
- El yapımı, seramik uygun fiyatlı ve çok satan buhurdanlıkları ve aromaterapi uçucu yağlarını ücretsiz teslimat seçeneği ile hellominaste.com üzerinden satın alabilirisiniz.