aromaterapi nedir aromaterapi anlamı

Aromaterapi Hakkında Her Şey: Uçucu Yağlar & Sabit Yağlar & Cilt Bakımı

Sıkça adını duyduğumuz aromaterapi, uçucu yağlar ve sabit yağlar aslında nedir ve ne işe yarar? Aromaterapi ürünlerini tercih ederken nelere dikkat edilmeli, uçucu ve sabti yağlar nasıl yapılır, nasıl kullanılır; gelin beraber inceleyelim.

Merak ettiğiniz konuya aşağıdaki listeden dokunarak ışık hızında ulaşabilirsiniz ⚡️.

Aromaterapi Nedir?

Özellikle alternatif tedavi metotlarının çok popüler olması ile birlikte hayatımıza giren bir terim aromaterapi. Peki aromaterapi nedir? Aromaterapi ne zaman ortaya çıktı? Aromaterapi gerçekten tedavi ediyor mu? gibi sorularınız varsa; bitkilerin şifalı dünyasına hoşgeldiniz. İlk olarak aromaterapinin, sağlığı, iyileşmeyi ve zindeliği geliştirmek için doğal bitki özlerini kullanan bütünsel bir şifa tedavisi olduğundan bahsetmek çok doğru olacaktır.

Aromaterapi, aslında uçucu yağlar ve sabit yağlar kullanarak fiziksel ve duygusal sağlığı desteklemeyi amaçlayan doğal bir tedavi yöntemidir. Bu terapi, yüzyıllardır kullanılan eski bir uygulamadır ve günümüzde de popülerliğini sürdürmektedir. Aromaterapinin temelinde, bitkilerden elde edilen uçucu yağların kokusunun, beyin ve vücut arasındaki bağlantıları etkileyerek olumlu etkiler yaratması yatar.

Peki aromaterapinin ne gibi faydaları vardır?

  • Uyku kalitesini iyileştirir
  • Stresi, ajitasyonu ve endişeyi azaltır
  • Ağrıyan eklemleri yatıştırır
  • Baş ağrılarını ve migreni hafifletir
  • Havayı yumuşatır ve solunumu kolaylaştırır
  • Bakteri, virüs veya mantarla savaşırken bağışıklığı artırır
  • Palyatif bakımı kolaylaştırır

Aromaterapi Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Aromaterapinin kökenleri binlerce yıl öncesine gitmektedir. Özellikle Çin, Hindistan ve Mısır’ın geçmişine bakıldığı zaman, tedavi amaçlı kullanılan reçineler, merhemler ve yağlarda sıklıklıkla aromatik bitki bileşenlerine rastlanır. Peki ilk uçucu yağ ne zaman damıtıldı? Uçucu yağların damıtılması, 10. yüzyılda Perslere atfedilir, ancak uygulama bundan önce uzun süredir kullanılıyor olabilir. Uçucu yağ damıtma ile ilgili bilgiler 16. yüzyılda Almanya’da yayınlandı. 19. yüzyılda ise Fransız doktorlar, uçucu yağların hastalıkları tedavi etme potansiyelini fark ettiler.

Pozitif bilimlerin gelişmesi ve alternatif ve tamamlayıcı tıp yerini kimyasal ilaç kullanımına bıraktı ve özellikle 19. yüzyıldan itibaren bitkilerin şifası özellikle batıda rafa kaldırıldı. Bununla birlikte, Fransız ve Alman doktorlar, doğal botaniklerin hastalıkları tedavi etmedeki rolünü hala kabul ediyorlardı. “Aromaterapi” terimi, Fransız bir parfümcü ve kimyager René-Maurice Gattefossé tarafından 1937’de yayınlanan bu konu üzerine yazdığı bir kitapta ortaya atıldı. Gattefossé, daha önce yanıkların tedavisinde lavantanın iyileştirici potansiyelini keşfetmişti ve kitabında da tıbbi durumların tedavisinde uçucu yağların kullanımına değiniyordu.

Aromaterapi Tedavisi Nedir?

Aromaterapi, koku ve cilt emilimi yolu ile çalışır. Uçucu yağlardan gelen aromaları solumak, beyninizin duygu, davranış, koku alma duyusu ve uzun süreli hafızada rol oynayan bir parçası olan limbik sisteminizin alanlarını uyarabilir. İlginç bir şekilde, limbik sistem, anıların oluşturulmasında büyük ölçüde rol oynar. Bu, tanıdık kokuların neden anıları veya duyguları tetikleyebileceğini kısmen açıklayabilir. Başka bir deyişle daha önce sizi çocukluğunuza götüren bir kokuyu deneyimlediğinizi düşünüyoruz,

Aromaterapi tedavisinde aşağıdaki ürünleri kullanabilirsiniz:

  • Buhurdanlık ve Difüzörler
  • İnhalerler
  • Banyo tuzları masaj veya topikal uygulama için vücut yağları
  • Kremler veya losyonlar
  • Sıcak ve soğuk kompresler kil maskeleri

Aromaterapinin Kanıtlanmamış Faydaları Nelerdir?

Aromaterapiye ilişkin bilimsel kanıtların bazı alanlarda sınırlı olduğu düşünülmektedir. Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve kalp hastalığının tedavisinde aromaterapinin kullanımını destekleyen araştırmalar eksiktir. Kesin kanıtları olmasada aromaterapinin aşağıdakiler dahil birçok durumu tedavi etme potansiyeline sahip olduğuna inanılır:

  • Astım
  • Uykusuzluk
  • Depresyon
  • Regl sancısı
  • Kanser
  • Menopoz
  • Erektil disfonksiyon
  • Alopesi (Saçkıran, bölgesel saç dökülmesi)
  • Artrit (Eklemlerde meydana gelen iltihaplar)
  • Periferik nöropati (Karıncanlanma,sinir sıkışması vb.)

Aromaterapik Yağlar

Aromaterapik yağlar (aromaterapi yağları) elde edilen bitkilerin türlerine göre uçucu yağlar ve sabit yağlar olarak ikiye ayrılır. Bazı bitkiler zaten oldukça yağlı bir yapıdadır ve damıtma işlemine ihtiyaç duymaz. Bazılarının yağını çıkarabilmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Kullanım alanları da türüne göre ayrılır. Sabit yağlar daha çok cilt bakımı için kullanılırken uçucu yağlar mental olarak iyileşme için tercih edilir.

Uçucu Yağlar (Essential Oils)

Uçucu yağlar, bitkilerin çiçeklerinden, yapraklarından, köklerinden, kabuklarından ve tohumlarından damıtma veya presleme yoluyla elde edilen doğal yağlardır. Bu yağlar, güçlü kokular içerir ve aromaterapinin temel yapı taşlarıdır. Lavanta, biberiye, çay ağacı, nane ve limon gibi yaygın uçucu yağlar, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde ve rahatlama sağlamada kullanılır.

Uçucu Yağlar Nasıl Yapılır?

Birçok uçucu yağ, bitkinin özünü çıkartmak için buharla distile edilmesi sonucunda oluşur. Bir başka deyişle, buharla damıtılan bitkiler, soğuk bir tünelden geçer. Tünel yolculuğu sonunda katılaşarak su ve yağ olacak şekilde iki ayrı malzemeyi oluşturur. Örneğin lavanta distilasyonu sonucunda, lavanta hidrosolü (lavanta suyu) ve lavanta uçucu yağı oluşur. Bu yöntemi kullanarak normalde yağı olmayan bitkilerin yağını çıkartabilirsiniz. Mesela greyfurt uçucu yağı :).

En Popüler Uçucu Yağlar Nelerdir?

Uçucu Yağ Fiyatları Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi uçucu yağı elde etmek yoğun ve emek isteyen bir süreçtir. Gerekli malzemeleri edindikten sonra süreç hızlı ilerler gibi görünse de örneğin 1 litre lavanta yağını elde etmek için 100-150 kilo kadar lavanta demeti kullanmanız gerekir. Bir başka deyişle, eğer gerçek bir uçucu yağ kullanmak istiyorsanız biraz biraz bütçe ayırmanız gerekir. Uçucu yağlarda kullanılan bitkinin enderliği, yetiştiği bölgenin özellikleri ve yetişme süresine göre de fiyat farklılıkları olabilir.

Uçucu Yağları Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çoğu uçucu yağın kullanımı güvenlidir. Ancak bunları kullanırken almanız gereken bazı önlemler ve özellikle herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken yan etkiler vardır. Uçucu yağları doğrudan cildinize uygulamayın. Yağları seyreltmek için daima bir sabit yağ kullanın. Uçucu yağları kullanmadan önce cilt testi yapmayı unutmayın. Turunçgil esansiyel yağları cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebileceğinden, güneş ışığına maruz kalacaksanız bu yağlardan kaçınmayı unutmayın. Hamile veya emziren kadınlar ile çocuklar uçucu yağları dikkatli ve doktor gözetiminde kullanmalıdır. Uçucu yağları yemeklerde kullanmayın ve yutmayın.

Sabit Yağlar (Carrier Oils)

Sabit yağlar bitkisel yağlar olarak da adlandırılır ve uçucu yağlarla seyreltilerek cilt bakımında ve masajda kullanılır. Örneğin, hindistancevizi yağı, badem yağı ve jojoba yağı gibi sabit yağlar, cildi nemlendirir, besler ve korur. Sabit yağlar, uçucu yağları cilde uygulamadan önce seyreltmek için de kullanılır ve cilt üzerinde daha hafif ve güvenli bir etki sağlar.

Ücretsiz Kargo

500₺ ve üzeri siparişlerinizde kargo ücretsiz!

30 Gün İçinde İade

Ürününüzden memnun kalmazsanız paranız iade.

1. Kalite Ürünler

Sadece yüksek kaliteli ürünler satıyoruz.

100% Güvenli Alışveriş

Kredi kartı bilgileriniz sizinle bankanız arasında.

Saat
Dakika
Saniye

Sınırlı Sayıda Ziyaretçiye
Sepette %15 İndirim 🎉

Formu doldur, 24 saat geçerli kupon kodunu hemen kullan!

🎉

İşte %15 indirim için kupon kodunuz 👇

FIRSAT15 Kopyalandı!

Ürünleri sepetinize ekledikten sonra ödeme kısmında bu kupon kodunu kullanabilirsiniz 😍